1

1

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Αίτημα ελέγχου των Δημοτικών Πάρκινγκ.

Παρελήφθησαν οι αριθμοί πρωτοκόλλου σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου που είναι αρμόδιες για την τήρηση της νομοθεσίας όσο αφορά τα Δημοτικά Πάρκινγκ του δήμου μας. Η τριμελής επιτροπή πιστή στις δεσμεύσεις της ξεκινάει να ξετυλίγει το κουβάρι που λέγετε κυκλοφοριακό Νάξου με έναν σχετικά εύκολο στόχο, τα πάρκινγκ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συνδημοτών μας που πήγαν και βρήκαν το αυτοκίνητο τους σε κακό χάλι.
"Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε τα βράδια να πάμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα μας στα θεοσκότεινα και αφύλακτα πάρκινγκ" όπως μας λένε.
Το εύκολο κομμάτι που ήταν το βίδωμα 400 και πλέον σημάτων ΚΟΚ πάνω στα σπίτια και  να ρίξουμε λίγα τσιμέντα στους κόμβους έγινε. Στα δύσκολα που είναι η νόμιμη λειτουργία των πάρκινγκ δυστυχώς η δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφορα.
Μια κυκλοφοριακή ρύθμιση και το κλείσιμο της πόλης που επιχειρείται σίγουρα είναι αλληλένδετο με την δημιουργία σωστών χώρων στάθμευσης που κατ επέκταση δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Το αίτημα μας απευθύνετε προς την Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κοινοποιείτε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, στην ΚΑ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στην 2η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στην Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Ο λόγος που κοινοποιούμε στις εφορίες αρχαιοτήτων είναι ότι κάποιοι από τους εν λόγο χώρους στάθμευσης βρίσκονται λίγα μέτρα από αρχαιότητες και μνημεία τα οποία οφείλουμε να σεβαστούμε.
Δείτε πως έχει το κείμενο της αιτήσεως μας το οποίο συνοδεύετε από σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Θέμα: Αμφιβόλου νομιμότητας “Δημοτικά πάρκινγκ” Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Κύριε προϊστάμενε,

Τα τελευταία 2 χρόνια ο Δήμος μας εφαρμόζει νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στην πόλη μας και ιδιαιτέρως έχουν επηρεάσει αρνητικά το ήμισυ των επαγγελματιών της πόλης μας μόνο και μόνο για να ευνοήσει το άλλο ήμισυ, που η κύρια απασχόληση τους έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό αν και επικαλείται το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΩΝ.
Στα πλαίσια των νέων αυτών ρυθμίσεων ο Δήμος χρησιμοποιεί δημόσιους ή έχει ενοικιάσει από ιδιώτες, υπαίθριους χώρους και τους χρησιμοποιεί ως “Δημοτικά Πάρκινγκ”.
Η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στάθμευσης έχει βρει την λύση της δημιουργίας υπαιθρίων σταθμών αυτοκινήτων ακόμη και σε κοινωφελείς χώρους, όπου όμως τέτοιου είδους δραστηριότητα δεν επιτρέπεται.
Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά τους προαναφερθέντες νόμους, όπως επίσης γνωρίζει, ότι είναι αδύνατο να χορηγηθούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας υπαιθρίων σταθμών αυτοκινήτων σε κοινωφελής χώρους, αφού τέτοιου είδους χρήση δεν προβλέπεται από το Γ.Π.Σ..
Σύμφωνα με το άρθρο 94 του νόμου 3852/2010 «Νόμος του Καλλικράτη» παρέχεται το δικαίωμα στους Δήμους να ιδρύουν και να λειτουργούν σταθμούς αυτοκινήτων υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή το Π.Δ. 455/1976 (ΦΕΚ Α/169/5.7.1976).
Στο άρθρο 30 του παραπάνω Π.Δ. αναφέρεται ότι <<η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος είναι υποχρεωτική δι άπασας τας περιπτώσεις χορηγήσεως αδείας ιδρύσεως σταθμού αυτοκινήτων>>.
Περιληπτικά σας αναφέρουμε μερικές από τις προϋποθέσεις για την ίδρυση υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων όπως περιγράφονται στο άρθρο 27 είναι α)περίφραξη εξ άκαυστου υλικού, β)ασφαλτόστρωση σε όλη την ωφέλιμη επιφάνεια, γ)διαγράμμιση, δ)γραφείο κινήσεως, ε)φωτισμό, στ)πυρασφάλεια κλπ.
Δυστυχώς στα εν λόγο υποτιθέμενα “δημοτικά πάρκινγκ” έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπως κλοπές, δολιοφθορές, ατυχήματα, εστίες σκουπιδιών, εστίες μολύνσεων από αφοδεύσεις κατοικίδιων, και πυρκαγιές.
Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες εφόσον ο υπαίτιος είναι άγνωστος και το όχημα ήταν σταθμευμένο σε κατά τα άλλα ιδιωτικό χώρο χωρίς προδιαγραφές για στάθμευση.
Επίσης υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί ως προς την θέση του υπό ίδρυση σταθμού αυτοκινήτων όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 28 όπως πλησίον αρχαιολογικών μνημείων, ζώνης αιγιαλού κλπ.

Επειδή οι απαιτούμενες άδειες για την ίδρυση και λειτουργία των σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, ορίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 455/76 (ΦΕΚ 169 Α/76), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει από το Π.Δ. 379/80 (ΦΕΚ 105 Α/80) και το Π.Δ.. 326/91 (ΦΕΚ 117 Α/91 και την ΚΥΑ 52424/8501/09-11-11 όπως ισχύει, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ στις παρακάτω περιοχές αρμοδιότητας Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων που αποκαλούνται “Δημοτικά Πάρκινγκ” αν εφαρμόζονται οι παραπάνω ισχύουσες διατάξεις ρητά και κατά λέξη:


  1. Οικόπεδα αεροπορίας” έμπροσθεν Δημαρχιακού Μεγάρου. (φωτο 1)
  2. Από μετεωρολογικό σταθμό έως ξενοδοχείο “Νησσάκι”. (φωτο 2)
  3. Γρόττα πλησίον πρώην Δημοτικής Βιβλιοθήκης. (φωτο 3)
  4. Οδός Μιχαήλ Μαργαρίτη (ποτάμι) οικόπεδο Παραβατού. (φωτο 4+5)
  5. Περιοχή Αγ. Μηνά (φωτο 6)
  6. Όπισθεν νέου Σ.Μ. Βιδάλη (φωτο 7)
  7. Κλειστό γήπεδο μπάσκετ (φωτο 8+9)
  8. Κόττη από πρώην θερινό σινεμά έως ξενοδοχείο “ΡΕΑ”(φωτο 10+11)
  9. Κόττη δυτικά οδού Παπαρηγοπούλου και νοτιά του ΑΤ Νάξου (φωτο 12+13)
  10. Έναντι φροντιστηρίων Μαρούλη Δημ.100 μ. μετά την ΔΟΥ Νάξου.(φωτο 14)
  11. Επαρχιακό δρόμο Χώρας-Εγγαρών πλησίων ΟΑΠ-ΔΕΗ.(φωτο 15)
  12. Επαρχιακό δρόμο Χώρας-Αγγιδίων έναντι φούρνου Βασαλάκη. (φωτο 16)
  13. Αγ. Προκόπιος επί του κεντρικού δρόμου πριν το βενζινάδικο (φωτο 17+18)
  14. Αγ. Προκόπιος πλησίον ταβέρνας Φώτη Καπρή. (φωτο 19+20)
  15. Αγ. Άννα πλησίον ενοικ. δωματίων “Something Else” (φωτο 21)
  16. Γλινάδο έναντι Ι. Ν. Αγ. Νικοδήμου (φωτο 22+23)
Επί παραδείγματι θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι μόνο το 2013 με αποφάσεις των οικείων Περιφερειακών Αρχών σφραγίστηκαν ανάλογα παράνομα δημοτικά πάρκινγκ στους Δήμους Κέρκυρας, Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Κρήτης.
Επίσης σας επισυνάπτουμε φωτογραφία από πυρκαγιά σε σταθμευμένα οχήματα που προκλήθηκε στις 11/09/2001 στο πάρκινγκ του Δημαρχείου ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.
(φωτο 24)


Αναμένουμε τις ενέργειές σας καθώς και την σχετική ενημέρωση μας.

Η τριμελής επιτροπή Δημοτών

Like the Post? Do share with your Friends.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

IconIconIconFollow Me on Pinterest